Yumurta Dondurma

Rezervi, kadının yumurtalıklarında bulunan yumurtaların sayısını ve üreme faaliyeti açısından kalitesini ifade eder. Yumurta rezervi azalan kadınında kendiliğinden veya tıbbi tedaviyle gebe kalma şansı azalmıştır. Gebe kaldıklarında düşük yapma riskleri artmıştır.

Yumurta dondurma işlemi, kadının yumurtalığından elde edilen yumurtaların (oosit) saklanması ve dondurulması işlemidir. Amaç, gelecekte bu yumurtaların kullanılabilmesi için saklanmasıdır. Kadın yumurtalıklarından vajinal ultrasonografi yardımı ile yumurtalar toplanır ve laboratuvar ortamında dondurulur. Alım işlemi, tüp bebekteki ile aynıdır. Yumurta hücresi dondurulduğunda, donor kadının yaşının üreme kabiliyetine sahiptir ve özelliklerini taşımaktadır. Bu dondurulmuş yumurtalar çözdürülerek sağlanan gebeliklerden sağlıklı bebekler dünyaya gelebilir.
Dr. Aral Özbal

Başlangıçta yalnızca kanser tedavisi görecek hastalara yumurta dondurma izni verilmekteydi. Yapılan yeni düzenlemelerle, tıbbi gereklilik koşullarını sağlayan kadınlara yumurta dondurma hakkı verilmiştir. Yani; yumurta rezervi düşük olan tüm kadınlara yumurtalarını dondurma hakkı verilmektedir. Yumurta rezervinin düşük olduğu tıbbi olarak kanıtlanan her kadın, yumurtalarını dondurup istediği zaman anne olma şansını elde edebilir. Bunun için evil veya bekar olması farketmemektedir.

Kadınlarda yumurta dondurma işlemi için gereken tıbbi zorunluluklar:

  • Kemoterapi, Radyoterapi gibi yumurta hücrelerine zarar veren tedavi planlaması varlığı.
  • Üreme fonksiyonlarının kaybedilmesine yol açabilecek ameliyat gerekliliği
  • Yumurtalık rezervi düşük olan ve henüz doğurmamış veya aile öyküsünde erken menopoz hikayesi olan kadınlar için; durumu belgeleyen sağlık kurulu raporu alınmış ise.

Yukarıdaki her üç durumda da yaş faktörü dikkate alınmaksızın kadının yumurtaları dondurulabilir.
Yumurtalık rezervi hakkında bilgi alabilmek için; kadın hastalıkları ve doğum uzmanının yapacağı Ultrason muayenesi ile AMH laboratuvar testi gereklidir. Over rezervinin yüksek olması, kadının yumurtalıklarında foliküllerinin sayıca fazla ve kaliteli olduğunun göstergesidir. Hamile kalma olasılığının yüksek olması anlamını taşır. Yaş ilerledikçe özelliklede 35 yaşından sonra folikül sayısı ve kalitesi hızla azalır. Yumurtanın yaşlanması hamile kalmayı zorlaştırır.

Yumurta dondurma işlemi 30 yaşında yapılan bir kadının, 40 yaşına geldiğinde çözdürülen dondurulmuş yumurtaları ile hamile kalma olasılığı 30 yaşındaki başarı oranı ile aynıdır.

tr_TRTurkish