Gebelikte Beslenme

Hamilelikte beslenme; doktorlar kadar hamileler ve yakınlarının da önemle üzerinde durduğu bir konudur. Anne adayı beslenmesinde birçok detay vardır ama hamilelik boyunca ana prensibiniz,
Doğal olanı yapay olana tercih etmek olmalıdır. Hamilelik olsun olmasın, hazır gıdalardan, konservelerden, dondurulmuş gıdalardan kaçınmak gereklidir. Doğal besinler tüketilmeli, hazır içecekler, hazır çorbalar ve mevsiminde olmayan sebze ve meyvelerden uzak durulmalıdır.

Doğal olanı, yapay olana tercih edin

Anne sağlığı ve bebeğin sağlıklı gelişimi için hamile beslenmesinde en önemli kriter, besinlerin doğallığıdır.

Gebelik, insan yaşamında beslenmenin en önemli olduğu evrelerden birisidir. Yeterli ve dengeli beslenerek, planlı hareket ederek, fiziksel aktivitenizi uygun düzeyde tutarak hem bebeğinizin gelişimine katkıda bulunur hem de vücudunuzda oluşacak değişimlere kendinizi hazırlamış olursunuz.

Gebelik insanoğlunun en hızlı büyüdüğü dönemdir. Bu dönemde bebek, gerekli besinleri göbek kortunu yoluyla annesinden almaktadır. Hamilelik sırasında anne adayının beslenmesi, bebeğin sağlıklı gelişimi için çok önemlidir. Anne için de sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmek, gebeliğe özgü bazı sorunları yaşamamak veya daha hafif atlatmak, daha rahat bir lohusalık dönemi geçirmek, lohusalıkta anne sütünün yeterli ve kaliteli olması gibi nedenlerden dolayı beslenme alışkanlıklarınız, gebelikle birlikte tekrar gözden geçirilmelidir.

Hamilelikte genel olarak önerilen kilo alımı miktarı ortalama 12-15 kilodur. Bu miktar, annenin boyu ve gebelik öncesi kilosuna göre değişebilir.
İdeal kilo alımı miktarını ortalama 12 kg kabul edersek, bunun 4 kilosu hamileliğin ilk yarısında, kalan 8 kilosu da gebeliğin ikinci yarısında olmalıdır.

Hamilelikte 3 ana, 3 ara öğün tüketmelisiniz. Günde en az 2,5 litre su tüketilmelidir. Hamilelik sırasında öğün sayısını artırarak aynı miktarda besin almak, midenin aşırı dolmasını engelleyeceği için bulantı, mide yanması, barsaklarda gaz birikimi, şişkinlik, hazımsızlık gibi sorunları da önleyecek, sindirim sisteminizin daha iyi çalışmasını sağlayacaktır.

Bebeğimizin iskelet sistemi, dişlerinin gelişimi için yeterli miktarda kalsiyum almalısınız. Bu da dengeli beslenmeye ek olarak günde 1-2 bardak pastörize süt alımı ile gerçekleşebilir.
Süt içemiyorsanız yoğurt, ayran, peynir gibi süt ürünleri de tüketebilirsiniz. Ama sütte daha fazla kalsiyum olduğu gibi, sütün içerisindeki proteinler ve laktoz denilen süt şekeri de gebelikte çok faydalıdır. Yağı alınmış sütlerde bazı yağda eriyen vitaminler kaybolduğundan önerilmemektedir.

Haftada en az 1-2 kez hamsi, sardalya gibi fosfor içeriği fazla olan küçük veya çipura ve levrek gibi orta boy balık tüketmelisiniz. Derin su balıkları ve büyük boy balıklar ağır metaller, civa içerdiklerinden önerilmezler. Balık yiyemeyenler Omega 3 kapsülleri kullanmalıdırlar.

Gebeliğin başında olan bulantı ve kusmaların en büyük nedeni kanda artan gebelik hormonu yani bebeğinizin büyümesidir. Bu yüzden yapılabilecek fazla bir şey yoktur. Sadece sıvı açığı ve mineral açığı yerine konabilir. Tükrük salgısını arttıran yiyecekler; tuzlu krakerler, peynir-ekmek, ayva, yeşil elma, erik, leblebi, beyaz nohut, limon, limonlu soda, zencefil gibi yiyecekler bulantı ve kusmanızı azaltabilir.

Mide ekşimeleri ve reflü şikayetleriniz oluyorsa yemeklerinizi azar azar ve sık sık tüketmelisiniz. Yağlı, baharatlı ve soslu yiyeceklerden uzak durmalısınız. Yatmadan bir saat önce bir şeyler yememelisiniz ve gerekirse uyurken çift yastık kullanabilirsiniz. Kafeinli içeceklerden uzak durup, rahat elbiseler giyip yemek sonrası yürüyüş yaparak mide özsuyunu bastırabilirsiniz.

Kabızlık sorunuzu varsa, haftada 2-3 kez kuru baklagil tüketmeli, günde en az 10 bardak su içmelisiniz. Aynı zamanda sabah kahvaltıdan önce kuru kayısı, incir ve erik yiyebilirsiniz.

* Sigara ve alkol kullanmayınız. Sigara dumanına maruz kalmayınız.
* Çay, kahve gibi içeceklerin tüketimini azaltıp yerine ayran, süt ve taze sıkılmış meyve sularını tercih ediniz. Çayı açık ve limonlu tüketiniz.
* Asitli, kolalı içeceklerden, diyet ürünlerden uzak durunuz. Sakarin veya aspartam gibi yapay tatlandırıcılar yerine şeker kullanınız.
* Sosis, salam, sucuk, pastırma gibi şarküteri ürünlerini az tüketiniz.
* Yemeklerde iyotlu tuz kullanınız. Yemekleri tuzsuz pişiriniz.
* Kızartmaları, tatlıları, hamur işlerini mümkün olduğunca az tüketiniz.
* Çiğ köfte, somon füme, suşi gibi çiğ etlerden ‘toksoplazmozis’ tehlikesi nedeni ile hamilelik boyunca uzak durunuz.
* İyi yıkanmamış sebze ve meyveler ne kadar doğal olurlarsa olsunlar sizin için sakıncalıdır. Sebze, meyve ve kuru baklagilleri iyice yıkamadan tüketmeyiniz.

*A vitamini çok fazla içerdiği için havucu çok tüketmeyiniz.

*Sakatatlardan uzak durunuz.

*Greyfurt suyu, ada çayı, papatya ve yeşil çay rahmi gevşetici etkileri olduğu için çok tüketilmemelidir.

Hamilelik sırasında anne adayının beslenmesi, bebeğin sağlıklı gelişimi için çok önemlidir…

Randevu Talep Edin
tr_TRTurkish